Wednesday, 18 January 2012

Azwan Ali... Azwan Ali...

Salam.

Bila sebut nama Azwan Ali, benda pertama yang Nana bayangkan is spek mata hitam dia tu. Benda kedua yang Nana bayangkan is mulut dia yang memang terkenal berbisa tu. He is well known of his Tweet yang forever bersumpah seranah and maki hamun. But one thing good is he went to umrah already which I have forever dream of going tapi tak sampai-sampai lagi.




Now, Azwan Ali is being investigated under Section 506 Penal Code. Tak caya sila tanya Abang Nara. Sebagai seorang peguam, Nana rasa bertanggungjawab memperkenalkan rupa bentuk Penal Code kepada mereka yang tidak tahu bagaimana rupa Penal Code ini.



For the benefit of my lawyer friends, the essence of 506 is-


506.  Punishment for criminal intimidation.
Whoever commits the offence of criminal intimidation shall be punished with imprisonment for a term which may extend to two years, or with fine, or with both; and if the threat be to cause death or grievous hurt, or to cause the destruction of any property by fire, or to cause an offence punishable with death or imprisonment, or with imprisonment for a term which may extend to seven years or to impute unchastity to a woman, shall be punished with imprisonment for a term which may extend to seven years, or with fine, or with both.

Lawyers, the keyword that we should focus on are criminal intimidation and threat to cause death/ grievous hurt. For that matter, those interested can read up Zainuddin Mahmud vs PP [2010] 2 CLJ 512 [2009] 1 LNS 635. 

Dah ada dah yang confuse apa konsep blog Nana ni kan? Haha! Jangan risau. Dua perenggan di atas adalah didedikasikan kepada kawan-kawan lawyer Nana yang kerja nak baca benda-benda ringan je, yang pasal law malas. Tau la our AIKOL days are over and done with. But seriously, takat tu je kebestarian korang? Epik betol korang ni.

So mari kita tinjau apa yang dah di-tweet-kan oleh Azwan Ali ni sampai dia kena 506? Berat weh 506! Penjara 2 tahun woo! 

azwan ali ditangkap

Menurut Abang Nara kemungkinan besar ugutan ni la kot. Entah la. Kena tunggu siasatan dibuat. Remember the most important principle of law- a person is presumed innocent unless proven guilty! 

Bila dengar orang kena dakwa, masyarakat akan terus menjuih bibir pada mereka. Padahal ini tidak cerdik. Seseorang tu baru didakwa. Nama pon dakwa. Kena la tunggu sampai tiba hari perbicaraan di mana seseorang tu akan didapati bersalah atau tidak. 

Tweet macam Azwan Ali ni selalu je Nana nampak orang-orang muda tulis.
"Aku bunuh kau karang"
"Aku tembak kau nanti"
"Aku rasa macam nak ambik pisau siat-siat daging perut kau"
"Aku curah asid kang muka kau"

The above are normal if we were to see on twitter. Jadi adakah niat kita untuk bergurau boleh ke tahap menimbulkan criminal intimidation yang diertikan oleh 506? Maka kita harus berhati-hati selepas ini. 

Makan boleh sebarang makan, Tweet jangan sebarang Tweet.

Tata!

No comments:

Post a Comment