Wednesday, 18 January 2012

Buat breast? Macam-macam...

Salam.

Barah payudara adalah sesuatu yang sangat ditakuti semua wanita. Researches banyak yang cakap bahawa barah payudara ni berpunca daripada combintion faktor keturunan dan persekitaran.

Simple math:

faktor genetik + faktor alam sekitar = barah payudara

However, it is good that we know for the fact that there are risk factors (Wah, Nana manjadi doktor petang ini). Faktor risiko ni adalah benda-benda yang menentukan risiko seseorang terhadap satu penyakit. Contoh budak darjah satu ----> merokok adalah faktor risiko kanser paru-paru.

So Nana nak share faktor-faktor yang dah dikenalpasti:
  • Jantina : 95% adalah wanita (duh!)
  • Umur: 25 tahun ke atas kena berjaga-jaga
  • Sejarah keluarga: kalau your mum or sister ada kanser payudara, beware
  • Pendedahan radiasi: x-ray boleh meningkatkan risiko
  • Pemakanan: pengambilan alkohol menambah risiko
  • Saiz tubuh: semakin comel (gemok) seseorang wanita semakin tinggi risiko
Sekiranya the above factors takde pada korang, jangan berasa lega. Ia mungkin menyerang apabila ditentukan Tuhan. Na'uzubillah...

Di kala ramai yang berjaga-jaga untuk mengelakkan kanser payudara, ramai juga yang teringin nak breast besar. What for ek? Nak tunjuk kat sape? Those celebrities yang buat boob jobs ni semua Nana can relate la sebab they appear on tv and that is what show biz is about. But for others can we just bersyukur dengan apa yang kita ada?

Nana nak share pics kilang penghasilan implan yang Nana nampak kat BlogSerius.


Credit pada izismile

Ada gambar tu nampak macam dok buat putu piring plak dah. Haih... macam-macam...

Pelihara diri, hiasi peribadi.

Tata!

xoxo
Iziana Nadia Ismail

No comments:

Post a Comment