Friday, 20 January 2012

Ustaz Don - trending in the religion!

Salam,

Nana mula kenal Ustaz Don dah lama. Masa abang Nana study kat SMKA Nibong Tebal. He was so young back then. La ni pon young still. Having said that his youth has managed to grab the crowd. Tapi satu ja prob Ustaz Don ni. His loghat Penang tu terlampau-lampau. Better kalau dia boleh meminimakan loghat tu. He would be able to get his message across better.



For me, he is very stylo dengan serban dia tu and sometimes with his rayban. Jarang nampak orang agama yang pakai cam ni. Kalau kat sekolah Nana dulu (SMKA (P) Almashoor) kami akan kata tak thiqah. Thiqah tu apa? (garu kepala dan terus google)

Al imam asy-Syahid berkata : yang saya maksudkan dengan thiqah ialah keyakinan seorang jundi (pendakwah) terhadap qiadah (pemimpin) pada kemampuan dan keikhlasannya dengan keyakinan yang mendalam sehingga akan melahirkan perasaan kasih, penghargaan, penghormatan dan ketaatan.

Credit untuk salafiah.

So in short, when you are orang agama, you are expected to display good image macam alim ulama'. I think Ustaz Don is trying to change that, hence his vibrant personality. I don't know about you guys but I think I can accept him however at the same time hope he can keep it on the low. It is a good idea that his personality is enticing people to hang around him and feel good about asking question on the religion. Because sometimes people might have tonnes of mind boggling questions but have difficulties in asking. The first issue is who to ask of? So Uztaz Don comes in handy I should say.

Good for TV Al-Hijrah which managed to grab him first. Haha. Had he been in Astro Oasis he would not be this popular.







Nana berpendapat 30 minit Ustaz Don adalah satu rancangan yang cerdik. Why? Sebab dalam masa 30 minit, otak manusia mampu digest maklumat dengan cepat dan berkesan. So Nana nak cadangkan la kome smer tengok rancangan ni di TV Al-Hijrah, 10.30 malam, 114, Isnin sampai Rabu. Tak rugi beb. Bawak-bawak la menyediakan bekal kat akhirat. Ni asyik-asyik tengok CSI ja. (CSI favret Nana and Hubby juga)

His show is very relaxed and enjoyable. Dia suka kata Boleh naa? Macam dia cakap dengan Nana pulak. Hehe. Harap-harap tu orang ramai boleh tengok program 30 Minit Ustaz Don untuk ilmu dan bukan pasai nak tengok Ustaz Don saja! Niat kena betol ya grrrls! Girls semua ni suuuka tau kat ustaz-ustaz.. Tension Nana. Nana tau sebab Hubby pon Ustaz. Kalau ikut Hubby bagi kuliah maghrib di surau-surau, akan ada la F.E.M.A.L.E yang nak bukak tirai luas-luas nak tengok Hubby. Tak bukak tirai pon boleh dengar apa? But since my second name is Positive, and I love being Positve, Nana tutup mata je. (tapi kalau telefon tengah malam nak tanya pasal kelas mengaji, itu epik)

Ok. Menuntut ilmu itu wajib ke atas semua orang Islam. Hari ni hari Jumaat. Berselawatlah..
Allahumma solli ala saidina muhammad, wa ala ali muhammad.

Tata!

xoxo
Iziana Nadia Ismail

No comments:

Post a Comment