Monday, 13 February 2012

Bags.. Bags.. Bags..

Salam.

Perempuan sangat sinonim dengan beg tangan. Bagi pembaca wanita Iziana Nadia Hari Ini, cuba anda nyatakan jumlah beg tangan yang anda miliki setakat ini? Tidak terkira? Kalau kumpul boleh buat bundle sale?

Ternyata inferens Nana tepat. Perempuan suka handbags. See the letter 'S'? Yup, it is the indication of being plural. The things about handbags yang menjadi kegilaan ramai wanita adalah dek kerana bentuknya yang menarik dan kapasitinya yang bersesuaian dengan penggunaan wanita tersebut. Mari kita brainstorm benda-benda yang sentiasa diletakkan dalam beg tangan seseorang yang bergelar wanita. Dua yang pertama tu applicable to my muslims friends. Kalau tak ade, adekan ya?

   

Wooo! Banyaknye barang! Muat ke masuk semua ni dalam handbag? Macam tak percaya kan? Sebab tu la kena ada bag yang bersesuaian untuk menampung semua benda-benda yang menjadi kelaziman kita. Ni tak letak lagi wet wipes, dettol (sebab tak de color pink). Banyak sebenarnya barang-barang kita orang perempuan nih. Ditambah pulak dengan barang-barang yang terpaksa letak dalam handbag ketika dalam perjalanan. Nana punya case selalunya yang ni------------->

Nokia C3 Deals 

Ni barang-barang Hubby yang sentiasa dia dengan manjanya mintak nak tumpang. Orang pakai 1 line, Hubby pakai 2 line. So 2 bijik la handphone Hubby. Kepiah kadang Hubby bukak jap. Kadang Hubby pakai lama. Tengok tempat la. Kunci kereta Hubby selalu letak dalam poket seluar. Tapi bila berjalan dah berbunyi-bunyi. Mana taknye? Syilling pon ada jugak dalam poket seluar. Nak tak nak, masuk dalam handbag yours truly la jugak.

Jom kita kenali jenis-jenis handbag yang bersesuaian dengan kegunaan kita sebagai wanita. Nana jumpa jenis-jenis bag di bag. Banyak benor rupenye bags ni smer.

Athletic bag: a soft, roomy bag used to carry sporting equipment and apparel to the gym. 
Athletic bag:
Gunanya angkut barang sukan/ ke gym

Backpack: a bag that is supported by the shoulders with double handles and lies across the back. Backpacks are supported on either one or both shoulders.
Backpack:
Bentuknya ber-handle dua untuk diangkut cam beg sekolah dan isi barang yang agak berat.

Baguette Bag: A purse that is relatively long from side to side and small from top to bottom – basically a little like a baguette with a handle.
Baguette Bag:
Berbentuk memanjang ke sisi dan sempit dari atas ke bawah untuk mengisi barang saiz kecil. 

Bowling Bag: A bag originally made to hold a bowling ball, this has become a fashion item.
Bowling Bag:
Asalnya untuk bawak bola bowling tapi makin menjadi trend dan ada yang bawak baju untuk weekends.

Bucket bag: roomy bag shaped like a bucket, usually has an open top and shoulder strap.
Bucket Bag: 
Seakan-akan bentuk raga yang berkeluasan besar dan selalunya ber-handle untuk disangkut di bahu.

Clutch Bag: Small but long bag (rectangular), evening bag without a handle. You have to clutch it – hence the name.
Clutch Bag:
Panjang dan sempit. Digunakan untuk majlis-majlis perkahwinan. Tak de handle so kena kepit.

Cosmetic case: bags of varying sizes and shapes with a zip closure lined to hold cosmetics.
Cosmetics Bag:
Datang dalam bentuk-bentuk yang pelbagai untuk mengisi kelengkapan alat solek. Yang panjang untuk letak brush. Yang besar untuk letak pallette eye shadow yang gabak-gabak.

Hobo Bag: a large crescent-shaped shoulder bag or any large bag that hangs from your shoulder and has a main compartment closure (unlike the "tote" which is normally open top).
Hobo Bag:
Beg besar macam anak bulan yang digantung di bahu dan tak mempunyai bentuk tetap.

Tote Bag: A medium to large bag with two straps. Sometimes sold as a reusable shopping bag, this bag can carry anything that is too large for a common handbag – also called a ‘Shopper’.
Tote Bag:
Beg besar macam Hobo tapi mempunyai bentuk yang lebih kemas. Juga dikenali sebagai Shopper. Mempunyai pemegang yang boleh disangkut di bahu atau tangan.
Wristlet - a clutch shaped bag that comes with an attached leather or bracelet-looking strap allowing you to hold your bag and dance freely.
Wrislet:
Berbentuk kecil dan mempunyai tali yang dikhaskan untuk disarung pada pergelangan tangan.

Shoulder bag: any bag with a shoulder strap.
Shoulder bag:
 Mempunyai pemegang yang panjang untuk disangkut di bahu dan tergantung di sisi pinggang.

Messenger Bag: A bag with a long strap to be worn across the body that winds around the chest resting the bag on the lower back. Materials used in messenger bags are often more durable and water-resistant than traditional bags. Messenger bags are often used by bicycle messengers, though they are increasingly becoming an urban fashion icon.

Messenger bag:
Strap panjang direka untuk dipakai silang pada badan. Dulu orang hantar surat yang pakai, sekarang dah jadi pesyen ramai orang.

Satchel: A structured handbag with double handles, locking hardware and a wide, flat bottom. May be large or small.
Satchel Bag:
Beg berstruktur dan mempunyai dua pemegang. Selalunya bertapak luas.

Fiuh.... Banyak sungguh jenis-jenis bag. Next time nak beli bag, jangan ingat cantik je ok? Buat apa beg mahal dan cantik tapi tak muat nak masuk barang? Berbelanja dengan bijak!

Tata!

xoxo
Iziana Nadia Ismail

No comments:

Post a Comment