Thursday, 23 February 2012

Pesan Nana untuk Lisa Surihani

Salam.

Nana baru lepas sambut wedding anniversary Nana yang ke-2! Wedding anniversary Nana ni adalah bersempena dengan birthday Nana. Buat apa nak ingat banyak-banyak tarikh.

But bila nak celebrate, kena double celebration, double the bomb.

Sepanjang bergelar isteri selama 2 tahun ni, boleh la Nana nak berpesan pada Lisa Surihani yang akan menjadi suri kepada Yusry. Haha!

1) Never come between your man and his sports!

Kalau deme tengah tengok bola ke, badminton ke, jangan dikacau. Itu bukan masanya nak bermanja. Let them be.

2) Do not remove their things without their knowledge!

Bila dah tinggal serumah, isteri memang ada duty untuk memastikan rumah dalam keadaan yang bersih dan teratur (pasanan untuk diri sendiri juga). But the most important thing is don't ever sentuh dan alih barang2 deme tanpa kebenaran deme. Silap haribulan, meletop perang.

3) Never check on their phone!

Marriage is built mainly on trust. That's the truth. So if you keep on checking who is he sending sms to and who is calling him, you need to stop. Deme akan rasa kita ni merimaskan deme je. Takde pekdah pon.

4) Never determine what clothes they have to wear- do only suggest!

Orang lelaki ni memang pantang kalau disuruh-suruh. Paling deme pantang is suruh pakai baju itu dan ini. Trust your man's sense of fashion.

But if you really think his shirt is out of fashion, you can suggest something. Use words like, "I lagi suka tengok you pakai yang ni. I rasa kawan-kawan you pun akan setuju".

5) Never let him eat alone!

Sebagai seorang isteri, kita hendaklah sentiasa menemani suami makan. Makan bersama dapat mengeratkan hubungan antara suami dan isteri. Masa ni la boleh sembang-sembang pasal kerja hari ini, cuaca, politik, bila nak balik kampung, etc.

Letting him eat all on his own will only make him feel very the bujang again. Don't do that!

Nana hope Lisa and Yusry will have a smooth sailing marriage and may both be blessed with children and have a happy future together forever.


Tata!

xoxo
Iziana Nadia Ismail

No comments:

Post a Comment